Pokud nedostanete školku, žádejte stát o podporu

Třetí narozeniny dítěte znamenají stop rodičovským dávkám. Pokud nemůžete pracovat, žádejte stát o peníze, na které máte nárok. Může jimi být například dávka v nezaměstnanosti.

Rodiče, zejména matky, kterým se nepodařilo umístit dítě do školky, mají více možností. Většina z nich však znamená výpadek příjmu v rozpočtu rodiny.

Soukromá školka a příspěvek

Pokud vaše dítě ještě nedovrší v září tři roky, je vysoká pravděpodobnost, že vám dítě obecní školka nevezme. Můžete ho dát do soukromé. Pokud se ve vaší blízkosti nachází.

Měsíční poplatek se zde liší samozřejmě i od regionu.

Pokud dítě ještě nedosáhlo tři roky, stát vám na školku přispěje. Můžete požádat úřad práce o příspěvek na péči. Tím uhradíte výdaje na školku.

Podpora v nezaměstnanosti

Pokud nemáte v okolí soukromou školku, případně nemáte na ni peníze a dítě už překročilo věk tří let, můžete si "prodloužit" rodičovskou dovolenou. Nejde však oficiálně o rodičovskou dovolenou, při které vám zaměstnavatel musí držet pracovní místo.

Pokud se s ním nedohodnete na tom, že vám dá například neplacené volno, dokud se vám podaří dítě umístit do školky, máte dvě možnosti.

Buď se zapíšete do evidence nezaměstnaných na úřadu práce a pokud jste před mateřskou pracovali, můžete žádat o dávky v nezaměstnanosti. Tu vám vypočítají z platu před nástupem na mateřskou. Je to 50 procent z vyměřovacího základu.

Pokud jste před mateřskou nepracovali, nebo nechcete jít na úřad práce, můžete ještě zůstat doma. Stát za vás bude platit zdravotní pojištění a důchodové pojištění v Sociální pojišťovně. I zdravotní i Sociální pojišťovně však musíte nahlásit, že se osobně a celodenně pečujete o dítě do šesti let.

Dávky v hmotné nouzi

V případě, že by se vaše rodina ocitla na pokraji finanční propasti, tím, že nenastoupíte z důvodu nepřijetí dítěte do školky do zaměstnání, můžete také požádat úřad práce o dávky v hmotné nouzi. V ní se ocitnete, pokud příjmy členy rodiny nedosahují ani úrovně životního minima.

Žádné komentáře:

Okomentovat